Wednesday 21 August 2013

Havently Carrot Cake

hello...selamat bertemu kembali di dalam blog yang teramat lah simple ini.....
Hari tu ada juga rasa nak posting tapi dah pusing sana sini lupa lah pulak, pas tu cuti skolah....ini memang grenti dah tak dapat buat apa-apa..biasa lah dah bergelar 'mommy' katakan...hehehe
Hari ini dah masuk hari ke 4 abang sekolah rumah pun agak aman dan damai boleh lah si adik tidur lena. aku pula curi-curi ke dapur sementara si adik tu tidur.... kalau tak dia lagi lah yang berlebih-lebih nak 'tolong' kita....

Dua hari lepas rasa nak makan butter cake pas tu nak buat, ada pula bahan yang tak ada...dah beli bahan tapi hari ini tukar selera nak makan carrot cake...kata nak slim tapi mulut tu asyik nak makan je..aduhaiiiii...

carrot kek dulu pernah sekali buat. masa tu lagi single tau ada 10 tahun kot ..hahaha.resepi pun ambil dari majalah Nona  (kalau tak silap) enak juga rasa masa tu..huhu

kali ini saya nak cuba resepi abg mat lak. Adalah sedikit gubahan dilakukan bukan sebab nak memandai mandai tapi di sebabkan tak ada bahan la tu...hehehe. Bolehkan bang... kan...kan.....kan..? (dah buat baru nak tanya).....hahaha.
Kejadiannya amatlah memuaskan, kemanisannya sangatlah cun, aromanya yang unik terasa gula melakanya dan yang pastinya akan diperbuatkan lagi dengan topping sekali....yang ni topping tak buat gara-gara tak sabar tunggu sejuk disalut topping...kahkahkahhh Kalau ada sesiapa yang nak resepi carrot kek tu boleh lah cuba yang ni memang tak nyesal punya....

Jangan tengok muka dia yang merekah-rekah tu...part itu lah yang paling sedap. Cripy lagi tu....Enak tau dimakan panas panas dengan hot tea or coffee....huhu. ok lah....jom jom jom! kita layan resepi dulu.....

Havently Carrot Cake

resepi asal: Mat Gebu
oleh: Monicatadam

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(1/2 camca teh)
*disatukan dan diayak

2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula perang(aku pakai gula melaka sukatan sama)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya(aku buat 2 cwn)
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar(aku tak simpan)
1/2 cawan kelapa kering( aku buat 1  cwn)
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :

100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit).
Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi.
Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra.
Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi.
Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...

UNTUK CREAM CHEESE :- 
Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus.
Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.

Selamat mencuba......

No comments:

Post a Comment